Роспроп поширює фейк про купівлю Зеленським королівського особняка в Британії

Роспроп поширює фейк про купівлю Зеленським королівського особняка в Британії

Укрінформ
Пропагандисти видали за британську газету сайт, створений за шаблоном, і використали маловідомий YouTube-канал

31 березня в англомовному сегменті Youtube на каналі Sam Murphy (284 підписники – ред.) з’явилося відео про те, що Президент України Володимир Зеленський буцімто придбав особняк Highgrove House, що раніше належав королю Великої Британії Карлу III, за 20 мільйонів фунтів. Домовленість про це нібито було укладено під час візиту до Великої Британії 29 лютого першої леді Олени Зеленської та її зустрічі з королевою Каміллою. Джерелом інформації автор відео називає 6 працівників, що раніше обслуговували особняк і були звільнені після зміни власника, а також Гранта Гаррольда – колишнього дворецького Карла III (2004-2011 – ред.). Згодом інформація з відео була поширена й на англомовному сайті London Crier, звідки її перепостили російські ЗМІ і телеграм-канали, посилаючись нібито на британську газету.

Це фейк. Інформації про купівлю Зеленським особняка немає в британських ЗМІ. Також відсутні заяви офіційних осіб з цього приводу. Сам YouTube-канал, на якому було оприлюднено фейк, створений 5 лютого 2024 року. На ньому усього 3 відео. Усі вони пов’язані з королівською сім’єю і з’явилися 31 березня. Цікаво, що ролики озвучені різними голосами. У відео про Зеленського темп мовця повільніший, а вимова більш розбірлива, що підтверджує спрямованість ролика на іноземного споживача.

Підробкою виявився і сайт, що перепостив відео. За допомогою сервісу з перевірки доменів вдалося встановити, що його зареєстрували 26 березня 2024 року. На ньому відсутня будь-яка інформація про діяльність і власників. Замість імен журналістів матеріали публікуються під ніками, як-от dennis.marshall10, alberto.young5. На сайті зустрічається проросійський контент. Вірогідно, «автори» просто копіюють матеріали з інтернет-ресурсів РФ, адже на сайті також можна знайти новину російською, яку імовірно забули перекласти.

Посилання на соціальні мережі сайту ведуть на ресурси компанії з розробки програмного забезпечення, де серед іншого можна придбати шаблонний сайт для власного користування.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-