Ціна затримки військової допомоги Заходу для України може бути надто високою - Боррель

Ціна затримки військової допомоги Заходу для України може бути надто високою - Боррель

Укрінформ
Затримка на шість місяців, які знадобилися США для ухвалення рішення щодо продовження підтримки України, а також затримки з боку ЄС у постачанні боєприпасів, можуть призвести до великих змін на лінії фронту, ціною яких може стати втрата багатьох життів.

Про це під час візиту до США, в ході виступу в Інституті Гувера у Стенфордському університеті, заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Дуже жаль, що це обговорення - чи продовжувати підтримку України - забрало у вас шість місяців. Ці шість місяців можуть призвести до великих змін на лінії фронту. Останні новини, які я отримав у щоденній доповіді з Брюсселя, свідчать, що Росія розпочала новий наступ, відкрила новий фронт на північ від Харкова. Я був там за кілька днів до початку війни. Зараз, ймовірно, це буде місцем, де відбуватимуться вирішальні події», - сказав Боррель.

За його словами, якщо Путін виграє цю війну, він зможе дестабілізувати інші країни Європейського Союзу, які постукали в двері НАТО. Саме так зробили традиційно нейтральні Фінляндія і Швеція, які були твердо переконані: якщо вони хочуть уникнути вторгнення та агресії, найкраще, що вони можуть зробити – це стати членами НАТО.

«Зараз постанемо перед величезними викликами у вимірі воєнної надійності. Україна потребуватиме нашої підтримки. Якщо ми хочемо, щоб Україна могла чинити спротив, ми маємо робити для неї більше та швидше. Тож ці шість місяців затримки з американською допомогою, і також деяка затримка з нашого боку в постачанні боєприпасів, можуть, на жаль, призвести до змін, які, у багатьох випадках, будуть оплачені втратою життів, багатьох життів», - підкреслив високий представник ЄС.

Він зазначив, що європейці занепокоєні, чи будуть США продовжувати дотримуватися тих самих пріоритетів з безпеки залежно від того, хто прийде до Білого дому.

Читайте також: Україна має трансатлантичну підтримку у боротьбі з російською агресією - Боррель

«Це (вибори - ред.) ваша справа, але це впливатиме на світ, і особливо на нас. Ми дивимося за тим, що може відбутися в США. Тому що нам, європейцям, буде дуже важко самотужки надавати Україні ту підтримку, якої вони потребують, щоб продовжувати свою боротьбу. Я вважаю що ми - Європа і США - маємо потужно продовжувати цю лінію допомоги. Тому що йдеться про нашу безпеку, про мир і стабільність у світі, які нині є ставкою», - наголосив Боррель.

Він нагадав, що більшість країн-членів ЄС, за виключенням «однієї або двох» країн, сприймають російську агресію як екзистенційну загрозу для Європи, особливо ті, що розташовані поблизу кордонів з Росією. ЄС зміг зберегти єдність навколо допомоги для України, та став для неї найбільшим постачальником безпеки. З початку війни, за словами Борреля, допомога ЄС – як цивільна, так і військова, перевищила 96 мільярдів євро. За цим показником ЄС перевищує навіть США, які залишаються лідерами у наданні військової допомоги.

Як повідомлялося, від початку повномасштабного російського військового вторгнення в Україну в лютому 2022 року ЄС надає Україні суттєву політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу. ЄС надав Україні статус країни-кандидата, відкрив доступ до внутрішнього ринку та підтримує бюджетну стійкість держави в умовах війни.

Сьогодні Рада ЄС підтримала Український план, що був представлений урядом України в рамках імплементації так званого Українського фонду в обсязі 50 мільярдів євро у багаторічному бюджеті ЄС на 2024-2027 роки. Це відкриває шлях для регулярних платежів для підтримки процесів відбудови України та реформ в рамках підготовки України до членства в ЄС.

Фото: Ministerio de Asuntos Exteriores y de Cooperación

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-