Інформаційно-пропагандистська війна Росії проти України: Харків

Інформаційно-пропагандистська війна Росії проти України: Харків

Укрінформ
Удари з боку Росії, які носять відверто терористичний характер, мають на меті посіяти паніку й деморалізацію

Чи можливий новий наступ на Харків? Останнім часом, з посиленням обстрілів Харкова, значно пожвавилися й меседжі про можливі подібні наміри російського військового керівництва. Про це говорять і численні ЗМІ. І якщо спочатку такі повідомлення поширювали російські ЗМІ, то зараз тематика посилення російського терору проти Харкова почала поширюватися й у медіапросторі на заході. Пояснюємо, чому ця інформація не відповідає дійсності.

РОСІЙСЬКИЙ МЕСЕДЖ: РОСІЯ ХОЧЕ ПЕРЕТВОРИТИ ХАРКІВ НА «СІРУ ЗОНУ» – ФЕЙК?

Після нібито законного переобрання Путіна на посаду президента РФ розмови про підготовку вторгнення російських військ у бік Харкова знову стали актуальними. Про це також написали деякі так звані "ліберальні" російські видання.

У матеріалі одного з таких зазначається, що російське військове і політичне керівництво розмірковує над планами захопити Харків. Видання посилається на джерела, близькі до Кремля. Співрозмовник, близький до адміністрації президента РФ, вважає, що вище керівництво країни ставить перед собою «реалістичні цілі» – взяття Харкова і поступове закінчення «СВО» як результат. Путін уже відкрито говорив, що для припинення регулярного обстрілу Бєлгородської області потрібно створити «санітарну зону» навколо неї. Цей регіон РФ межує саме з Харківською областю України. За словами джерел цього ж «ліберального» російського медіа, серед «російських еліт», високопосадовці переконані, що армії РФ під силу взяти Харків, а ось подальше просування вглиб України – ускладнене. «Символічно це також перемога. Місто-мільйонник, де багато російськомовного населення», – каже один зі співрозмовників.

Інше російське видання повідомило, що Кремль розраховує найближчим часом мобілізувати до військ 300 тисяч бійців саме для проведення операції із захоплення Харкова. Нібито за планом російської влади, мобілізовані здебільшого будуть відправлені для прикриття кордону в Бєлгородській області, а досвідчені бійці, які вивільняться після цього, будуть залучені в "Харківській операції". 

За даними видання, Кремль планує не штурмувати українське місто напряму, а  взяти його в облогу. До «розкрутки» теми «облоги Харкова» приєдналися і російські опозиціонери.

Тезу очільника Кремля про створення «санітарної зони» вздовж українсько-російського кордону згодом підхопили й розвинули державні ЗМІ РФ.

Про те, що Росія вирішила зробити  Харків «сірою зоною», непридатною для проживання цивільних осіб, зазначає у своїй недавній статті The Economist. Видання нагадує, що РФ посилила бомбардування Харкова у грудні, приблизно у той час, коли тема затримки американської військової допомоги Україні почала з’являтись на перших шпальтах. З того часу місто опинилося під ударом балістичних ракет, більше ніж будь-коли з початку повномасштабного вторгнення. Напади ворожих безпілотників почастішали: вони літають швидше і вище, а також мають карбонове покриття крил, через яке їх важче збити. Проте атака 27 березня стала переломним моментом, оскільки вперше проти Харкова було застосовано запущену з літака планерну бомбу, що здатна пролетіти десятки кілометрів і завдати руйнівного удару.

The Economist зазначає, що військові джерела в Києві припускали, що Росія вирішила перетворити місто на «сіру зону», непридатну для проживання цивільного населення. Натомість мешканці та мер Харкова Ігор Терехов заявив, що місто в жодному разі не здасться.

Разом з тим британський журнал наголошує, що «військова операція окупації Харкова була б важким завданням для Росії».

Востаннє, коли вона намагалася це зробити у 2022 році, попри те, що місто було значно слабше захищено, загарбники зазнали невдачі. Взяття міста вимагало б прориву української оборони та оточення, що Росія, на думку аналітиків, далеко не в змозі зробити. 

РЕАКЦІЯ ВИЩОГО ВІЙСЬКОВО-ПОЛІТИЧНОГО КЕРІВНИЦТВА УКРАЇНИ

На нещодавніх засіданнях Ставки основним питанням був Харків, захист міста від російських ударів і можливість зміцнити наші ППО та РЕБ у Харківській області.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський в інтерв'ю Укрінформу підкреслив, що у разі наступу російських військ на Харків – це стане для російських військ фатальним кроком. За його словами, українські військові вживають усіх заходів для реагування на ймовірний наступ агресора на Харків, наразі триває обладнання укріплень та позицій, встановлюють загородження, планують дії.

Олександр Сирський
Олександр Сирський

Головне управління розвідки спростувало чутки, що росіяни «тут і зараз нападуть на Харків». За словами представника ГУР Андрія Юсова, це ніщо інше, як російське ІПСО. Ворог намагається посіяти вкидами про «наступ на Харків» панічні настрої всередині нашої країни. 

Своєю чергою мер Харкова Ігор Терехов зазначив, що підстав для евакуації населення з Харкова наразі немає. Російські війська не підійшли до міста на ближчу відстань, ніж це було дотепер. Евакуація триває в області, де продовжуються активні бойові дії. І люди їдуть до Харкова, наразі у місті 1,3 млн населення.

ВОРОГ ЗРОБИВ СТАВКУ НА ПОШИРЕННЯ ПАНІКИ СЕРЕД ЦИВІЛЬНОГО НАСЕЛЕННЯ

Ворог веде повномасштабну гібридну війну проти України. Російська влада роками вкладала мільйони у пропаганду, поширювала наративи, що викривляють реальність. Російські пропагандисти продовжують активно запускати інформаційні операції, спрямовані на залякування цивільних та дискредитацію влади. Це свідома тактика ведення війни, відточена під час минулих розв’язаних Росією війн.

Протягом останніх тижнів росіяни збільшили кількість обстрілів Харкова: атаковані підстанції й ТЕЦ, внаслідок чого кілька діб місто було майже без світла. На тлі обстрілів російська пропаганда намагається посилювати страх у мешканців міста та маніпулювати щодо примусової евакуації. Очевидно, що ворог зробив ставку на поширення панічних настроїв серед харків’ян з метою змусити виїхати з міста.

Фото: 057.ua
Фото: 057.ua

Попри спроби ворога отруїти українців пропагандою та відвертою брехнею, наша держава проявляє стійкість у протидії інформаційним загрозам. Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки (ЦСКІБ), що діє при МКІП, а також Центр протидії дезінформації (ЦПД) Ради національної безпеки та оборони України цілодобово моніторять фейки, зокрема й щодо ситуації в Харкові, та оперативно спростовують їх. Наприклад, серед російських фейків:

«ДСНС України повідомляють про можливе оточення Харкова найближчим часом з рекомендаціями залишити місто».

Це – фейк. Наразі приводів для евакуації населення з Харкова немає. Будь-яка інша інформація є частиною російської ІПСО з метою залякати містян.

«У Харкові місцева влада забороняє людям евакуюватися перед начебто запланованим наступом армії РФ на обласний центр».

Це – фейк. У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки  підкреслили, що наратив про те, що харків’ян цілеспрямовано «підставляють під удар», є взірцем російського цинізму, оскільки виїзд із міста відкритий і всі, хто хоче, можуть вільно поїхати з Харкова. Вкиди про російський наступ на Харків є складовою інформаційно-психологічної операції росіян, щоб посіяти паніку серед харків'ян і решти громадян, створивши відчуття неминучої катастрофи, яка насувається.

«Керівництво Харкова нібито готується втекти з міста. Про це свідчить виділення коштів на ремонт доріг у районі Люботина та Коротича».

Це – фейк. Дані про втечу керівництва міста не відповідають дійсності і є інформаційно-психологічною операцією, щоб деморалізувати харків'ян і посіяти панічні настрої. Насправді Кабмін виділив гроші на ремонт основних евакуаційних шляхів області.

«Проти підземних шкіл у Харкові будуть застосовані ракетні удари, оскільки вони є військовими об’єктами. Підземні школи будуть використовуватися як командні пункти ЗСУ, вони мають «схожість» із командними пунктами, які будували американці у часи Холодної війни».

Це – фейк. Погрози ударами по підземних школах Харкова є частиною ворожої дезінформаційної кампанії «пропаганда страху». Мета ворога – нагнітання паніки, щоб змусити виїхати з міста якомога більше людей.

«Відео. Харків’яни масово залишають місто через відсутність світла, опалення та інших благ цивілізації».

Це – фейк. Поширене пропагандистами відео датується кінцем лютого 2022 року: на кадрах видно мокрий сніг і чути слова автора відео, який каже: «Ми вас [росіян] все одно переможемо». У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки заявляють: щодо ситуації з електроенергією, то в Харкові вона дійсно непроста, але не є критичною для містян. Масований російський обстріл енергетичної інфраструктури 22 березня завдав їй суттєвої шкоди, але блекаут тривав менше ніж добу. Наразі в Харкові та області діють графіки відключення електроенергії.

Звісно ж, не обходиться без фейків, спрямованих на дискредитацію українських військових. Спростовуємо їх.

«Військові 113 ОБрТрО у Дергачах Харківської області побили жінку, коли та прийшла отримувати гуманітарну допомогу. Жінці потрібна операція».

Це – фейк. Росіяни вигадали цю історію та використали фотографію жительки Дергачів, яка є особою з інвалідністю. Ворожі пропагандисти вже не вперше поширюють публікації подібного змісту задля дискредитації Збройних Сил України. Таким чином вони прагнуть викликати негативне ставлення з-поміж цивільного населення до українських військових. Раніше ворог також поширював дезінформацію про отруєння харків'янином військових 113 ОБрТрО.

 «До Харкова прибули представники нацбатальйону «Азов». Основна мета їхньої присутності там – каральні функції, боротьба з проросійськи налаштованими жителями».

Це – фейк. Його метою є дискредитація військового керівництва та створення негативного образу українських захисників та захисниць.

«Замполіт 15-го прикордонного загону Державної прикордонної служби України в одній із харківських шкіл провів заняття з виготовлення ляльок вуду. Це допоможе навести на росіян порчу».

Це – фейк. Чергова хвора вигадка російських пропагандистів, які страждають на дефіцит фантазії. Насправді молодь Новобаварського району Харкова відвідала майстер-клас під назвою «Оберіг для воїна» з виготовлення ляльки-мотанки. Крім цього, військових на тому заході не було взагалі.

Вагомим чинником поширення дезінформації є державна пропагандистська медіамашина, яка  під виглядом «суспільного інформування» займається психологічною обробкою населення РФ, а також населення інших країн. Так, сьогодні на російських державних медіаресурсах відкрито лунають заклики зробити Харків «нежиттєздатним», заразити містян холерою та тифом. Розповсюджується інформація про можливі наступ та оточення, лунають заклики до евакуації.

ХАРКІВ Є ПОДРАЗНИКОМ ОСОБИСТО ДЛЯ ПУТІНА

Харків для Путіна може мати як сакральне, так і стратегічне значення. Одне з найбільших міст України, місто-мільйонник, розташоване близько до кордону з Росією, й у нього поки не немає достатньо потрібних засобів захисту. 

Якщо вдатися в історичний екскурс, то ми можемо згадати, як у 2014 році російська влада покладала на Одесу та Харків великі надії, під час так званої «русскої весни». Тоді цими містами пройшла серія акцій, проведених за участі російських спецслужб та найманців на підтримку відокремлення півдня і сходу України та приєднання цих регіонів до Росії, проведення місцевих референдумів (не передбачених Конституцією України) щодо федерального устрою України, надання російській мові статусу другої державної тощо. Влада РФ намагалася дестабілізувати внутрішньополітичну ситуацію в південно-східних регіонах України і сподівалася просунути там «русскій мір» через тодішнє керівництво Харкова. Але ця операція путінській Росії не вдалася.

Не вдалося взяти Харків й у ході тривалих бойових дій під час повномасштабного вторгнення російських військ до України з 24 лютого 2022 року. Все завершилося Слобожанською наступальною операцією ЗСУ. Захисники Харкова дали росіянам відсіч і зірвали всі плани Путіна.   

Харків є подразником для особисто Путіна. Саме в Харкові свого часу вперше заспівали відому тепер у всьому світі футбольну приспівку про Путіна. 

ФАКТ: ЖОДНЕ УКРАЇНСЬКЕ МІСТО-МІЛЬЙОННИК НЕ БУЛО ВЗЯТЕ ВІЙСЬКОВОЮ СИЛОЮ

Для ворога Харків залишається стійким оборонним рубежем України, а також форпостом української економіки та військової промисловості. І тому, очевидно,  він залишається ціллю в планах окупації нашої країни.

Для того, щоб атакувати Харків, РФ потрібно зібрати достатньо велику кількість сил та засобів. За окремими оцінками, для повноцінного наступу потрібні до 300 тис. російських військових. Щоб накопичити такі сили для походу на Харків, Кремлю довелося б значно послабити війська на інших напрямках фронту і втягнути всіх новобранців. Військова наука й історія каже, що з кінця Другої світової війни ще жодне місто-мільйонник не було взяте військовою силою. Якщо для взяття Бахмута та Авдіївки російській армії знадобилися втрати по 40-60 тис. військових плюс сотні одиниць бронетехніки, то про який наступ на широкому фронті можна говорити. З жовтня минулого року по березень нинішнього до закінчення Авдіївської операції втрати російських військових  були близько 140 тис. убитими та пораненими.

Окупація Харкова Росією в осяжному майбутньому вкрай малоймовірна, проте удари по місту триватимуть. Ворог під час обстрілу повернувся до своєї улюбленої терористичної тактики весни та літа 2022-го. Обстріли проходять у дві хвилі. Друга – уламкова, через 15-20 хвилин за тими ж цілями, що й перша, щоб накрити медиків та рятувальників. Тож, якщо ви опинилися поблизу зони прильоту, наступний приліт може не забаритися. У жодному разі не стійте на вулиці біля місця прильоту. Це може зберегти життя.

У найближчі місяці РФ відводить у своїх планах Харкову іншу роль. А саме – каталізатора гуманітарної кризи. Тези Путіна про «санітарну зону» слугуватимуть поясненням звірств для Заходу. 

Удари з боку Росії, які носять відверто терористичний характер, мають на меті посіяти паніку, деморалізацію, спричинити фактично картинку, на яку російська пропаганда розраховує: про те, як харків'яни терміново виїздять з міста, про те, як усі бояться захоплення Харкова. Ще до можливого пожвавлення наступу влітку ворог прагне створити картинку, ніби цей наступ уже почався і для Харкова вже зараз існує безпосередня загроза. Для цього й «прогрівається» медійний простір. 

Група експертів Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки та Інституту публічних комунікацій:
Володимир Ходаківський
Богдана Корнійчук
Леся Червінська

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-