Країнам ЄС треба перейти до спільного виробництва та закупівлі зброї - єврокомісар

Країнам ЄС треба перейти до спільного виробництва та закупівлі зброї - єврокомісар

Укрінформ
Єврокомісар з питань бюджету Йоганнес Ган переконаний, що ЄС не може стояти осторонь агресивної війни Росії проти України, оскільки це було б "найбільш фатальною річчю", яку він міг би зробити.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це Ган заявив під час виступу в парламенті Австрії в ході урочистої церемонії з нагоди Дня Європи.

"Вже кілька разів сьогодні згадувалася болюча ситуація з війнами в Україні та на Близькому Сході. І всім тим, хто вважає, що Європа, Європейський Союз може стояти осторонь, треба сказати, що це було б найбільш фатальною річчю, яку ми могли б зробити. Адже коли йдеться про Україну, наприклад, то ми говоримо також про захист нашої свободи", - сказав він.

Єврокомісар наголосив, що порушення територіальної цілісності країни є неприйнятним, це суперечить глобальному світовому порядку, який базується на правилах.

Ган висловив переконання, що ЄС має продовжувати підтримувати Україну, адже йдеться і про його захист.

Читайте також: Єврокомісар: Відмова від російського газу дорого коштуватиме ЄС, але ми до цього готові

Говорячи про підтримку України та посилення її ефективності, Ган указав, що країни ЄС мають перейти до спільного виробництва зброї та її спільної закупівлі з метою економії бюджетних коштів і "мінімізації фрагментації різних систем озброєнь, які ми маємо в Європі".

"Якщо тільки 40% від щорічних закупівель оборонних інвестицій відбуватиметься спільно, то можна було б заощадити понад 24 мільярди євро на рік", - заявив єврокомісар.

Читайте також: Україна вже є частиною Європейської стратегії оборонної промисловості - єврокомісар

Як повідомляв Укрінформ, Європейська комісія перерахувала Україні 1,5 млрд євро в межах Українського фонду обсягом 50 мільярдів євро, що був створений у багаторічному бюджеті ЄС.

Загальний обсяг фінансової допомоги ЄС для України у період з лютого 2022 року сягнув 98,5 мільярда євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-