Забезпечення і підтримка людей з інвалідністю

Забезпечення і підтримка людей з інвалідністю

Укрінформ
3 травня, 12:00 - круглий стіл на тему: «Конституційні права громадян з інвалідністю, в тому числі незрячих громадян. Забезпечення й підтримка діяльності ГОІ  та їхніх соціальних закладів». 

Організатор: Українське товариство сліпих.

Учасники: Михайло Цимбалюк – заступник голови Комітету з соціальних питань ВРУ; Олександр Юрченко – народний депутат України; Вадим Струневич  – заступник голови Комітету ВРУ;   Сергій Кіт – перший заступник голови Центрального правління УТОС; Михайло Новосецький  – заступник голови Центрального правління УТОС; Степан Філіп – начальник юридичного відділу Центрального правління УТОС; Наталія Щербань – головна редакторка Об’єднаної редакції періодичних видань УТОС «Заклик»; Геннадій Євсев’єв – заступник директора Республіканського будинку звукозапису і друку УТОС.

Модератор: Юрій Качановський – генеральний директор Одеського учбово-виробничого підприємства УТОС.

Питання до обговорення:

  • Державна підтримка діяльності громадських організацій, що опікуються особами з інвалідністю.
  • Правові зміни щодо діяльності підприємств ГО.
  • Спеціалізовані соціальні заклади для незрячих громадян.
  • Надання послуг: транспортних, медичних, фізичних, побутових тощо.

 Захід приурочено До Міжнародного дня боротьби за права людей з інвалідністю.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

В Україні вже три роки не випускають книги шрифтом Брайля - представник УТОС

Уже третій рік Республіканський будинок звукозапису і друку Українського товариства сліпих (УТОС) не випускає спеціальної літератури шрифтом Брайля.

Про це під час круглого столу в Укрінформі на тему: «Конституційні права громадян з інвалідністю, в тому числі незрячих громадян. Забезпечення й підтримка діяльності громадських організацій інвалідів та їхніх соціальних закладів» розповів заступник директора Республіканського будинку звукозапису і друку УТОС Геннадій Євсев’єв, передає кореспондент Укрінформу.

«Уже третій рік ми не випускаємо спеціальної літератури ані шрифтом Брайля, ані в озвученому варіанті. Усі ці три роки ми судимося з Фондом соціального захисту осіб з інвалідністю, бо вони вважають, що в 2020 році у нас було нецільове використання коштів на пів мільйона гривень. На жаль, судові процеси не такі швидкі, як нам усім хотілося б, але Фонд використовує це як підставу для того, щоб не фінансувати усі ці три роки видання літератури. При цьому за увесь цей час не придумано жодного альтернативного варіанту фінансування», - розповів Євсев’єв.

За його словами, не працюють і бібліотеки для сліпих, утримання яких раніше фінансувало УТОС.

«Бібліотеки для сліпих, які фінансувалися УТОС, не працюють. Зокрема, УТОС фінансувало утримання самих бібліотек, сплачувало комунальні послуги. Від держави просили покрити виплату заробітної плати бібліотекарів. Заробітна плата вже три роки не виплачується. Там, де зарплата виплачується за рахунок підприємства УТОС, там бібліотека працює день чи два на тиждень», - відзначив Євсев’єв.

Він додав, що така сама ситуація склалася й із закладами культури для людей з інвалідністю: «А це була можливість для цих людей творчо розвиватися».

Окремо представники УТОС відзначили, що законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю» (5344-д) потребує доопрацювання.

«Те, що коїться на законодавчому рівні, нас дуже бентежить. Законопроєкти, які винесені до порядку денного, не витримують жодної критики. Зокрема, законопроєкт 5344-д руйнує систему Українського товариства сліпих і всіх інших громадських організацій. Ми ніби радимось, проводимо засідання робочих груп, але влада нас не чує», - розповів перший заступник голови Центрального правління УТОС Сергій Кіт.

«Якщо законопроєкт 5344-д набуде чинності, і з закону «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» буде виключено чотирнадцяті статті (стаття 14 з трьома доповненнями — ред.), ми породимо хаос у працевлаштуванні осіб з інвалідністю. Виключивши ці статті, ми, фактично, приймаємо рішення про ліквідацію підприємств Українського товариства сліпих», - заявив начальник юридичного відділу Центрального правління УТОС Степан Філіп.

Також, за його словами, ухвалення цього законопроєкту унеможливить оплату навчання у вузах для осіб з інвалідністю через Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю.

Як повідомлялося, 5 травня відзначається міжнародний День боротьби за права людей з інвалідністю.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-