У Львові відкрили виставку старовинних плащаниць

У Львові відкрили виставку старовинних плащаниць

Фото
Укрінформ
У Львові відкрили виставку виставки старовинних галицьких плащаниць, що їх віднайшов у різних куточках Львівщини отець Севастьян Дмитрух, та 17 кованих хрестів Олега Боньковського.

Експозицію розгорнуто у храмі священномученика Климентія Шептицького УГКЦ та музеї Митрополита Андрея Шептицького. Про це повідомляє Львівська ОВА, передає Укрінформ.

У Львівському храмі Климетія Шептицького представили старовинні плащаниці з галицьких церков / Фото: Анастасія Смольєнко. Укрінформ

“Окрім духовного виміру, кожна плащаниця також захоплює своєю красою та мистецтвом, відображає не лише релігійні образи, а й виражає духовність та віру. Дякую отцю Севастьяну Дмитраху за презентацію, збереження та популяризацію сакрального мистецтва. Дуже цінно, що відкриття виставки відбувається саме у період Великого посту», - зазначив заступник голови Львівської обласної військової адміністрації Іван Собко.

На виставці сакрального мистецтва представлені 14 плащаниць, які віднайшов у різних куточках Львівщини настоятель храму та директор музею Митрополита Андрея Шептицького отець доктор. Севастьян Дмитрух, та 17 кованих хрестів Олега Боньковського.

Також серед творів є приватні ікони митрополита Андрея Шептицького та греко-католицьких владик, копії ікон, авторства Андрея Шептицького, які дивом збереглися у підпільних монастирях, а також давні твори європейських митців, які отець роками збирає, купує та привозить до України.

Читайте також: У Вінниці відкрилася виставка народної ікони «Великодні обереги Поділля»

Як повідомили у музеї Митрополита Андрея Шептицького, в їх фондах є близько 50 старовинних плащаниць. Серед найстаріших, датованих 16 ст. - плащаниця із села Путятичі на Городоччині, яку о.Севастіян Дмитрух знайшов на смітнику і яка теж увійшла до експозиції виставки.

Як повідомляв Укрінформ, у львівському Центрі архітектури, дизайну та урбаністики "Порохова вежа" відкрили імерсивну виставку "Тут був мій дім", що демонструє наслідки російських обстрілів житлових, інфраструктурних та культурних об’єктів у форматі VR та панорамного фото.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-